Що таке гідропоніка

Гідропоніка – це один із способів безпідставної культивації культур. Рослина отримує поживні речовини із спеціального розчину, багатого на органічні та мінеральні компоненти, який подається системою прямісінько до кореневої системи.

Гідропонна методика культивації рослин не нова – вперше про неї заговорили ще у Стародавній Греції. У наші дні такий нетиповий спосіб вирощування культур знову увійшов у моду та здобув визнання гроверів у всьому світі.

Гідропоніка – що це за спосіб культивації

Історія застосування даного типу культивації рослин сягає своїм корінням вглиб століть. Жителі античної Греції вирощували у такий спосіб медичні та технічні культури.

За останні десятиліття значно зросла кількість рослинників, які популяризують цей своєрідний метод культивації. Популярність гідропоніки не випадкова – рослинники знаходять безліч беззаперечних її переваг.

Ефективність гідропоніки виправдана тим, що рослина не витрачає енергію на пошук та переробку поживних речовин у ґрунті. Усі необхідні елементи подаються автоматично до кореневої системи як розчину. Гровер сам розраховує оптимальне дозування та пропорції мінеральних добавок – це залежить від сорту рослини та фази її вегетативного розвитку.

Крім того, важливий хімічний склад поживних компонентів – вони представлені в особливих хелатних формулах – сполуках, що легко засвоюються.

Відповівши на запитання  «Що таке гідропоніка», визначимо, яким чином штучна подача харчування покращує показники врожайності культури. Все дуже просто – при ґрунтовому вирощуванні рослини, левова частка енергії йде на розвиток кореневої системи та пошуки поживних речовин. При гідропонічній системі вирощування необхідність розвитку  потужної кореневої маси відпадає – прискорюється зростання надземної частини організму, що призводить до низки позитивних наслідків:

  • зменшується термін вегетативного росту рослини;
  • збільшується обсяг та якість урожаю.

Крім того, збалансоване штучне харчування якісно покращує процес вегетації:

  • зміцнюється імунітет рослини;
  • підвищується його стресостійкість і опір зовнішнім факторам.

Гідропоніка допомагає розкрити сортовий потенціал рослини та демонструє її унікальні характеристики.

Як влаштована гідропоніка

Почнемо з незаперечної переваги гідропонічної системи – вона не потребує великого простору. Вирощувати рослини у такий спосіб можна навіть у стиснених просторах квартири – вам не доведеться шукати місце для встановлення горщиків. Компактного гроубоксу або гроутенту буде цілком достатньо.

Всупереч страхам гроверів-початківців, гідропоніка в домашніх умовах – це не складна практика, якщо ви володієте достатньою кількістю знань. Обладнати таку конструкцію буде під силу навіть аматору в галузі коноплярства.

Для забезпечення оптимальної роботи безпідставної системи вам не знадобиться особливого специфічного обладнання, як це може здатися на перший погляд. Гідропоніка в домашніх умовах – це просто. Гроверу необхідно запастись мінімальним комплектом обладнання та аксесуарів:

  • Тара для посадки рослини. Віддавайте перевагу неметалевим ємностям, оскільки метал може вступити в хімічну реакцію з деякими неорганічними сполуками у складі добрив.
  • Піддон для внесення поживного розчину.
  • Субстрат для фіксації рослини у правильному положенні.
  • Спеціалізоване обладнання: освітлювальні прилади, фільтри та вентилятори.
  • Вимірювальна техніка для контролю основних показників води.

Ключовим моментом для гідропоніки є абсолютна стерильність всіх елементів системи культивації. Подбайте про чистоту тари та обладнання, яке буде використовуватися в процесі вирощування рослин.

Гідропоніка: типи систем

Усього сучасному гровінгу відомо кілька основних типів гідропоніки, які широко використовуються в усьому світі.

  1. Глибоководна культивація. Для цього типу використовується рівна платформа, розміщена поверх піддону з живильним розчином. У платформі обладнані отвори для встановлення рослин. Торкаючись рідини корінням, рослини отримує запас необхідних поживних речовин.

Головний нюанс, з яким вам доведеться зіткнутися, – це необхідність регулярного збагачення води киснем. Для цього потрібна установка насоса або часта заміна розчину на новий.

  1. Часткове затоплення. Рослини ростуть у горщику з субстратом, який відмінно зберігає вологу, наприклад, це може бути кокосове волокно. З певною періодичністю в ємність подається вода, надлишки якої стікають у піддон.
  2. Крапельний полив. Культура висаджується в ємності із субстратом, куди підведено густу мережу трубочок для подачі розчину.
  3. Поживний шар. Ця конструкція складається з двох ємностей – у першій ростуть рослини, а в другій міститься розчин для живлення кореневої системи. За допомогою насосів рідина з другого контейнера подається до першого, а потім знову стікає до другого. Устаткування дозволяє підтримувати постійну циркуляцію рідини між ємностями.
  4. Аеропоніка. Горщики з рослинами фіксуються в такому положенні, що коренева система виявляється оголеною і немов підвішеною в повітрі. Живлення коренів забезпечується шляхом регулярного автоматизованого зрошення.

Не існує універсального типу гідропоніки – гроверу необхідно орієнтуватися на індивідуальні умови та можливості.


Дивитись все...